torsdag 2 september 2010

FLÄDERNS LIVSCYKEL


Det här inlägget kommer försent. Jag skulle lagt upp det redan i juni, när man kan plocka fläderblom. Nu blir det mer lite nostalgiskt alternativt ganska tidigt ute. Kanske plockade du fläderblom i juni och frös in. Eller så gör du det i sommar.

















Fas 1:
Fläderbuskarna blommar. Jag plockar av blommorna.

Och aktar mig för de små svarta skalbaggarna som också gillar fläderblom.






















Fas 2:
Flädersaften.

Recept på flädersaft:
30-40 st. stora fläderklasar
2 - 3 st ekocitroner
1 1/2 liter socker
50 citronsyra
1 1/2 liter kokande vatten

Skölj av skrofs och insekter från blommorna
Rengör citronerna och skiva dem
Ta en stor bunke, men lagom stor så den passar i ditt kylskåp
Varva blommor, citronskivor, socker och citronsyra tills det är fullt.
Häll över det kokande vattnet.

Täck över och låt stå i rumstemperatur i två dygn, ställ sedan in bunken i kylskåpet i ytterligare tre dygn.

Sila saften. Häll upp den på rena glasflaskor eller frys den i lagom stora plastflaskor som man sen kan ta fram lite då och då när man är sugen.


















Fas 3:
Fläderparfarit, fina vänner och färska jordgubbar.

Recept på fläderparfait (lite komplicerat att göra, men orgasmiskt gott):
2 dl. av ovanstående outblandade flädersaft
4 äggulor
2 dl socker
3 dl vispgrädde

rivet citronskal
lite citronsaft

Blanda flädersaft, äggulor och socker i en kastrull. Hetta upp, och skjud sakta medan du vispar kraftigt. Det får inte koka. Blandningen ska bli en tjock kräm.
Ta kastrullen av spisen. Vispa krämen då och då medan den kallnar.
Vispa grädden.
Blanda i citronsaft och citronskal i krämen, vänd i den vispade grädden.
Frys hela härligheten i en form.

Ät upp.


2 kommentarer:

  1. Glöm inte den höstiga fasen sen, där de svarta bären kommer. Grymt i fruktsallader - eller blir till ny saft kanske? :)

    SvaraRadera
  2. Mycket bra idé! Nu är de nog frostnupna och goa också, om det finns några kvar...

    SvaraRadera